• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Park&Shine™ - Parkeren en groen

Parkeerplaatsen en parkeergarages hebben vaak een versteende, gedateerde uitstraling die een slechte eerste winkelervaring geeft. We geven hier de groene oplossingen om parkeren onderdeel uit te laten maken van 'gezellig winkelen'.
Toepassing
Groeiplaatscondities
Groeiwijze
Bloeikleur
Volwassen hoogte

Park&Shine™ - Parkeren en groen

Gezellig winkelen begint met parkeren!

Parkeerplaatsen en parkeergarages hebben vaak een versteende, gedateerde uitstraling die een slechte eerste winkelervaring geeft. De winkelcentra lopen leeg, het aanbod van winkels en “Retail beleving” lopen terug en de consument koopt digitaal. Bij de keuze voor een winkelgebied gaat het er om, dat de attractie van het gebied (sfeer, kwaliteit winkels, kwaliteit van de openbare ruimte en parkeermogelijkheden, aanbod van verschillende soorten winkels etc.) opweegt tegen de weerstand, waarvan parkeren er één is, naast de moeite, tijd en kosten om er te komen. Dus parkeren is een weerstandsfactor en geen attractiefactor (bron CROW).

Voor wie?

Hoe lossen we dit op, hoe gaan we zorgen dat parkeren deel uitmaakt van de beleving “Gezellig winkelen”. Wat heeft dit met groen te maken, horen wij u denken. Er zijn steeds meer studies die bevestigen dat groen een functie heeft in veilig, gezond en duurzaam parkeren en een toevoeging zijn aan het aantrekkelijk maken van winkelcentra. Daarnaast draagt deze groene parkeerbeleving ook bij aan oplossingen voor wateroverlast, hittestress, biodiversiteit, fijnstof en veiligheid.

 • Overheden
 • Winkelcentra
 • Wijken en buurten
 • Bedrijfs- en instellingsterreinen
 • Camping- en recreatiebedrijven
 • Zorginstellingen, ziekenhuizen

Eigenlijk voor iedereen! Maar vooral voor winkelcentra met verouderde, versteende, onveilige parkeerplaatsen waar de attractiewaarde van het winkelgebied onder druk staat. En groen en bomen in het bijzonder kunnen als ‘groene parkeermotor’ fungeren. M. van den Oever herkent deze problematiek in ‘Levend Groen, Recreatief Groen, Gastvrij Groen, Productief en Infra Groen Groen’ omgevingen, waar grote verbeteringen te realiseren zijn.

Park&Shine™ feiten

 • Beschaduwing van parkeerplaatsen beperkt verdamping van brandstof uit benzinetanks en zorgt voor comfort bij vertrek en voor minder energieverbruik van de airco (bron: WUR).
 • Een winkelgebied met een hoog percentage keuzebezoekers (de grote winkelgebieden in de grote steden) zijn ongevoelig voor wijzigingen in parkeertarieven. Een stijging van 80 procent in Maastricht (van € 1,00 in 2004 naar € 1,80 in 2012) gaat niet ten koste van het aantal bezoekers (bron: DTZ Zadelhoff).
 • Groenblijvende naaldbomen zijn de meest effectieve fijnstofvangers, loofbomen met grote harige of kleverige bladeren zijn een alternatief (bron: WUR).
 • Publiek dat wordt ontvangen in een groene om geving ervaart minder stress en bestedingen en activiteit nemen met 15% toe (bron: WUR).
 • Groene winkelcentra worden vaker bezocht en als gastvrijer bestempeld (bron: WUR).

Parkeren en beleving? Hoe te verbeteren met groen?

 

Park&Shine™ oplossing

M. van den Oever herkent als Leefwereldverbeteraar deze resultaten als geen ander. Met een ervaring en historie van meer dan 200 jaar als natuurlijke boomkweker in vele  groenprojecten, hebben we een uitgekiend groenconcept geïntroduceerd: Park&Shine™. Met Park&Shine™ is een geselecteerd sortiment topbomen ontwikkeld, die met recht ‘parkeerbomen’ genoemd kunnen worden, aangevuld met kleurrijke, functionele heesters en bloeiende  vaste planten. Deze maken het échte verschil in een gastvrije parkeervoorziening en zetten onze missie als Leefwereldverbeteraar kracht bij.

Park&Shine™ resultaten

 • Schaduwbomen boven parkeerplaatsen verminderen de verdamping van brandstof en hittestress. (bron WUR).
 • Een gemiddelde XL stadsboom vangt jaarlijks 100 gram fijnstof af. Dat komt overeen met de fijnstofproductie van 5.500 autokilometers.
 • Buitengroen en bomen verminderen ’s zomers hitte in en rondom de parkeerplaats: hierdoor vormt zich minder hittestress, is minder koeling nodig en verbruikt de auto minder energie om te koelen bij vertrek.
 • Tot 13% temperatuurverlaging.

 

 

Hoe gaan we te werk?

We werken volgens de 4 bekende stappen van ons Green Life™ Programma. Zo maken we de juiste keuzes zo vroeg mogelijk in het creatieve en ontwerp proces en brengen we onze diepe kennis van bomen, hun groeiwijze en leefwereldwaarde in:

1.  Ervaren (Visie & Inspiratie)

We brengen u nieuwe inzichten en inspiratie met voorbeelden en referenties.

2.  Adviseren (Advies & Creatie)

Samen met uw ontwerper, architect of stedenbouwkundige laten we groen en grijs elkaar versterken, zo vroeg mogelijk in het ontwerp. We zetten hiertoe onze Green Life Scan (vooraf) en Green Life Second-opinion (bijsturend) in.

3.  Realiseren (Realisatie)

Wij nemen de verantwoording voor een perfecte en duurzame kwaliteitslevering van de geselecteerde bomen, planten en materialen ter plekke. Samen met onze GreenLifeXL-partners of uw eigen vertrouwde partijen zoals groenaannemers en hoveniers zorgen we voor een juiste aanleg en perfecte groeistart van uw nieuwe Park&Shine™ omgeving.

4.  Groeien (Beheer & Service)

We zorgen er altijd voor dat uw Park&Shine™ groenomgeving efficiënt wordt onderhouden en geoptimaliseerd volgens het overeengekomen Park&Shine™ Leefwereldplan.

Park&Shine™ Ontwerp

In een goed ontworpen Park&Shine™-omgeving starten mensen met een positieve winkelervaring. Een groene ontvangstruimte voor automobilisten en consumenten voorzien van mooie schaduwgevende beplanting die zorgt voor koelte en minder wateroverlast door aantrekkelijke wadi’s met bloeiende planten.

 

 

Samen met onze partner Philips Lighting zorgen we voor een veilig parkeergevoel met functionele sfeerverlichting die een duidelijke, groene routing naar het centrum versterken. In een goed Park&Shine™-ontwerp geven beplanting, functionaliteit en veiligheid van de parkeervoorziening een fijn gevoel en de eerste positieve winkelervaring.