• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Meet&Gree(n)t™ - Het belang van groene parken en pocket parks

Groengebieden en parken zijn plekken waar mensen kunnen recreëren en aan lichaamsbeweging kunnen doen of juist rust vinden. Dit komt hun gezondheid ten goede en verlaagt het stressniveau van de stadsbewoner. Voor kinderen zijn creatieve speelmogelijkheden
Toepassing
Groeiplaatscondities
Groeiwijze
Bloeikleur
Volwassen hoogte

Meet&Gree(n)t™ - Het belang van groene parken en pocket parks

Ontspannen, wandelen, ontmoeten in je eigen park(je)

Wie wil dit nu niet? Lekker buiten ontspannen in je eigen wijkpark(je). Je maakt een lekkere wandeling na een dag hard werken, je maakt een praatje met je buurt- genoten en je kinderen spelen nog in het groen tot het donker is. Mensen voelen zich gezonder in een groene omgeving blijkt uit onderzoek [Maas, 2008].

Realiteit is dat bijna 40% van de Nederlanders in een wijk wonen met een tekort aan groene recreatievoorzieningen. De tekorten zijn het hoogst in de Randstad. (PBL, 2011) “In de praktijk betekent het tekort aan groen onder meer dat er te weinig wandel-, sport-, en speelmogelijkheden zijn en dat de kinderen steeds minder met groen en natuur in aanraking komen” (Brosens, 2008).

Als mensen minder binding met de buurt ervaren, bijvoorbeeld door overlast, lawaai en weinig sociale contacten, zeggen zij juist minder vaak dat ze tevreden zijn met het leven. Onder degenen die een goede sociale cohesie ervaren, is meer dan 85% tevreden met hun leven. Mensen die de hoogste sociale binding ervaren is 94 procent tevreden. (bron: CBS/ RIVM)

Tevredenheid met het leven naar ervaren sociale cohesie (2015)

Eigenlijk voor iedereen! Groengebieden en parken zijn plekken waar mensen kunnen recreëren en aan lichaamsbeweging kunnen doen of juist rust vinden. Dit komt hun gezondheid ten goede en verlaagt het stressniveau van de stadsbewoner. Voor kinderen zijn creatieve speelmogelijkheden in de natuur belangrijk omdat die hun sociale vaardigheden en concentratievermogen vergroten. En groen en bomen in het bijzonder fungeren als ‘groene ontmoetingsmotor’. M. van den Oever herkent deze problematiek in ‘Levend Groen, Recreatief Groen, Gastvrij Groen, Helend Groen en Productief Groen’ omgevingen, waar grote verbeteringen te realiseren zijn.

 

Voorbeeld van Meet&Gree(n)t™

 

Meet&Gree(n)t™ feiten

  • Bijna 40% van de Nederlanders woont in een wijk met een tekort aan groene recreatievoorzieningen. De tekorten zijn het hoogst in de Randstad. [PBL, 2011]
  • Aantrekkelijk groen in de woonomgeving verleidt mensen (vaker) naar buiten te gaan en vervolgens daar mede-buurtbewoners te ontmoeten. Hierdoor beïnvloedt groen in de woonomgeving het welzijn en verbondenheid met buurtbewoners. (bron: WUR).
  • Mensen gedragen zich tijdens of na een verblijf in het groen socialer en (bron: WUR).
  • Zicht op (veel en gevarieerd) groen vanuit de woning gaat gepaard met een lager niveau van het stresshormoon cortisol en een hoger gevoel van welzijn (bron: WUR).

Meet&Gree(n)t™ oplossing

M. van den Oever herkent als Leefwereldverbeteraar deze resultaten als geen ander. Met een ervaring en historie van meer dan 200 jaar als natuurlijke boomkweker in vele groenprojecten, hebben we een uitgekiend groenconcept geïntroduceerd: Meet&Gree(n)t™. Met Meet &Gree(n)t™ is een geselecteerd sortiment top- bomen ontwikkeld, die met recht ‘ontmoetingsbomen’ genoemd kunnen worden, aangevuld met krachtige, inspirerende solitairheesters en overige planten. Deze maken het échte verschil en zetten onze missie als Leefwereld- verbeteraar kracht bij.

Meet&Gree(n)t™ resultaten

  • Meer groen in de woonomgeving gaat samen met een lagere kans op stress gerelateerde aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, depressies en angststoornissen.
  • Meer groen wordt eveneens geassocieerd met minder agressie en criminaliteit; en komt veilig- heid, gezondheid en het welzijn ten goede in wijken.
  • Meer of mooier groen in de woonomgeving leidt bij volwassenen en kinderen duidelijk tot meer lichaamsbeweging.
  • Mensen die naar een groenere woonom- geving verhuisden, hebben na de verhuizing langdurig een betere mentale gezondheid.

 

Groene ontmoetingsplekken

 

Hoe gaan we te werk?

We werken volgens de 4 bekende stappen van ons Green Life™ Programma. Zo maken we de juiste keuzes zo vroeg mogelijk in het creatieve en ontwerp proces en brengen we onze diepe kennis van bomen, hun groeiwijze en leefwereldwaarde in:

1.  Ervaren (Visie & Inspiratie)

We brengen u nieuwe inzichten en inspiratie met voorbeelden en referenties.

2.  Adviseren (Advies & Creatie)

Samen met uw ontwerper, architect of steden- bouwkundige laten we groen en grijs elkaar versterken, zo vroeg mogelijk in het ontwerp. We zetten hiertoe onze Green Life Scan (vooraf) en Green Life Second-opinion (bijsturend) in.

3.  Realiseren (Realisatie)

Wij nemen de verantwoording voor een perfecte en duurzame kwaliteitslevering van de geselec- teerde bomen, planten en materialen ter plekke. Samen met onze GreenLifeXL-partners of uw eigen vertrouwde partijen zoals groenaannemers en hoveniers zorgen we voor een juiste aanleg en perfecte groeistart van uw nieuwe Meet&Gree(n)t™ omgeving.

4.  Groeien (Beheer & Service)

We zorgen er altijd voor dat uw Meet&Gree(n)t™ groen omgeving efficiënt wordt onderhouden en geoptimaliseerd volgens het overeengekomen Meet&Gree(n)t™ Leefwereldplan.

 

Groene ontmoetingsplek te Reims Frankrijk

 

Meet&Gree(n)t™ Ontwerp

In een goed ontworpen Meet&Gree(n)t™-omgeving voelen mensen, maar ook dieren, zich thuis. Denk hierbij aan uitdagende ontmoetingsplekken in wijken en speelplaatsen bij scholen die uitdagen tot het maken van een praatje, ontmoeten, wandelen en in contact te komen met buren. Een  mooie  wijk-BBQ-plek, een terras onder een grote treurbeuk, een afgeschermd hoekje om met z’n 2-en bij te kletsen, bankjes en tafels die in een mooie groene omgeving uitnodigen tot contact.

In een goed Meet&Gree(n)t™-ontwerp nodigen de functionaliteiten die we de groen- en contactoplossing meegeven uit tot ontmoeten, ontspannen en ontdekken.