• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

ClimateTrees™ - Klimaatbestendige bomen die passen bij huidige extreme weersomstandigheden

Hoe passen we onze boomkeuze aan op het veranderende klimaat met hogere temperaturen en lange perioden van droogte? Deze oplossing laat zien dat het kan.
Toepassing
Groeiplaatscondities
Groeiwijze
Volwassen hoogte

ClimateTrees™ - Klimaatbestendige bomen die passen bij huidige extreme weersomstandigheden

Bonjour, flaneren op de boulevard in Nederland!

Lekker flaneren op de boulevard, terrasje pakken in de koelte van bomen en groen, heerlijk! Iedereen kent dit vakantiegevoel en geniet hiervan. Door de temperatuurstijging komt het permanente vakantiegevoel steeds dichterbij in Nederland. Door deze temperatuurstijging lijkt ons klimaat nu al steeds meer op Zuid-Franrijk. Inderdaad heerlijk!, maar brengt ook zorgen met zich mee. Onze huidige bomenbestand krijgt hierdoor veel klappen en zal zich moeten aanpassen aan andere omstandigheden. Lagere grondwaterstanden, ziekten en plagen door verminderde groeikracht, ongedierte en vitaliteit, lange droge perioden en hoosbuien zijn zaken die onze bomen bedreigen (bron: WUR).

Voor wie?

Hoe lossen we dit op, hoe gaan we zorgen dat ons bomenbestand klimaatbestendiger wordt. Hoe gaan we zorgen dat er voldoende CO2-op- name mogelijk blijft, bomen bestand zijn tegen temperatuurverhoging, bijbehorende wateroverlast en nieuwe ziekten en plagen. En wat kunnen wij er aan doen, horen wij u denken? Erg veel, er zijn steeds meer studies die bevestigen dat groen, en bomen in het bijzonder, de oplossing is voor veel problemen en uitdagingen in de openbare ruimte:

 • Lokale en provinciale overheden
 • Projectontwikkelaars
 • Volwassenen en kinderen
 • Waterschappen
 • Bedrijfs- en instellingsterreinen
 • Zorginstellingen, ziekenhuizen

Onze unieke ClimateTrees™ producten zorgen voor een goede, gezonde start van bomenaanplant en zorgen er voor dat deze bomen beter bewapend zijn tegen de klimaatuitdagingen en typische plagen en ziekten, die ontstaan door hittestress.

Gemiddelde temperatuurstijging op aarde (bron: NASA).

ClimateTrees™ producten

 • Strooisellaag:
  - 100% natuurlijk product van gefermenteerd blad en houtfractie.
  - Onderdrukt onkruidgroei.
  - Reduceert verdamping.
  - Stimuleert het bodemleven en verhoogt het organisch stofgehalte.
  - Beschermt tegen warmte en zonlicht.

 • Regenwormen:
  - Brengt bodemleven en bodemstructuur weer op orde.
  - Heft bodemverdichting op en vergroot wateropnamecapaciteit.
  - Vergroten natuurlijk opname vermogen van zuurstof en bemesting.
  - Voorkomen van vervilting in graszoden

 • Lumido, een waterbindende korrel:

  - Een natuurlijk middel, binnen 5 jaar afbreekbaar in de bodem.
  - Neemt het overtollige water en voedingsstoffen op en geeft dit bij droogte weer vrij.
  - De termijn tussen de watergiften wordt verlengd en de kans op uitval wordt hierdoor        gereduceerd.

ClimateTrees™ oplossing

M. van den Oever herkent als Leefwereldverbeteraar deze resultaten als geen ander. Met een ervaring en historie van meer dan 200 jaar als natuurlijke boomkweker en specialist in laan- en straatbomen hebben we een uitgekiend groenconcept geïntroduceerd: ClimateTrees™. Met ClimateTrees™ is een geselecteerd sortiment topbomen ontwikkeld, die met recht ‘Climate proof’ genoemd mogen worden, aangevuld met heesters en vaste planten die zorgen dat de bodem veel beter vocht vasthoudt en niet snel uitdroogt.

ClimateTrees™ resultaten

 • Toekomstbestendige bomen in de stad die minder beheer en inboet vragen.

 • Toename van de biodiversiteit; minder ziekten en plagen zoals eikenprocessie- rups en Kastanje bloedingsziekte.

 • Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat beschaduwing van de buitenruimte door bomen de temperatuur op maaiveldhoogte met 5 tot 20°C kan verlagen (bron: WUR).

 • Stadsparken zijn niet alleen zelf koeler, maar koelen zowel overdag als ’s nachts de omgeving af en zijn.

Hoe gaan we te werk?

We werken volgens de 4 stappen van ons Green Life™ Programma. Zo maken we de juiste keuzes zo vroeg mogelijk in het creatieve en ontwerp proces en brengen we onze diepe kennis van bomen, hun groeiwijze en leefwereldwaarde in:

1. Ervaren (Visie & Inspiratie)
We brengen u nieuwe inzichten en inspiratie met voorbeelden en referenties.

2. Adviseren (Advies & Creatie)
Samen met uw ontwerper, architect of steden- bouwkundige laten we groen en grijs elkaar versterken, zo vroeg mogelijk in het ontwerp. We zetten hiertoe onze Green Life Scan (vooraf) en Green Life Second-opinion (bijsturend) in.

3. Realiseren (Realisatie)
Wij nemen de verantwoording voor een perfecte en duurzame kwaliteitslevering van de geselecteerde bomen, planten en materialen ter plekke. Samen met onze GreenLifeXL-partners of uw eigen vertrouwde partijen zoals groenaannemers en infraspecialisten zorgen we voor een juiste aanleg en perfecte groeistart van uw nieuwe ClimateTrees™ omgeving.

4. Groeien (Beheer & Service)
We zorgen er altijd voor dat uw ClimateTrees™ groenomgeving efficiënt wordt onderhouden en geoptimaliseerd volgens het overeengekomen ClimateTrees™ Leefwereldplan.

Fraxinus pennsylvanica
Phellodendron amurense

ClimateTrees™ Ontwerp

In een goed ontworpen ClimateTrees™ leefomgeving wordt rekening gehouden met diversiteit in bomen. Bomen met resistentie tegen ziekte en plagen, langdurige droogte tolerantie en kort- durende zware regenval. Tevens worden deze ontwerpen aangevuld met heesters en vaste planten met dezelfde eigenschappen om zo tot een unieke toekomstbestendige beplanting te komen die zorgen voor verkoeling, vasthouden van vocht in de bodem, fijnstof- en CO²reductie en biodiversiteit. Aangevuld met onze unieke ClimateTrees™-producten zorgen we voor een krachtige start en groei van deze beplanting.