Saamhorigheid in coronatijd: plant een herdenkingsboom

  • Geplaatst op
  • Door Mirthe Donker
  • 0
Saamhorigheid in coronatijd: plant een herdenkingsboom

Burgemeester Hans Janssen van Oisterwijk plant een Koningslinde ter herinnering aan de Coronacrisis (foto: Paul Spapens)

De Corona periode is één van de belangrijkste wereldwijde gebeurtenissen in de naoorlogse geschiedenis. Het is een eeuwenoude traditie om bij belangrijke historische gebeurtenissen een boom te planten. Bomen staan voor kracht & hoop en kunnen een plek vormen om samen te komen ter herinnering aan deze moeilijke periode.

Herinneringsboom in iedere kern van de Gemeente Oisterwijk

In de Gemeente Oisterwijk heeft een groep inwoners het initiatief genomen om geld in te zamelen voor een herinneringsboom die herinnert aan deze moeilijke tijd. In deze gemeente is in alle kernen (Oisterwijk, Moergestel, Heukelom en Haaren) een herdenkingsboom aangeplant. De initiatiefnemers (Hennie van Schooten, Adry Hoeven, Wally Klijn, Harrie Marsman en John van Dongen) hebben bewust gekozen om hier basisscholen bij te betrekken en het planten van de boom onderdeel te maken van het lespakket. Kinderen zullen deze tijd immers het langst meenemen in hun herinnering en kunnen de betekenis ervan doorgeven aan volgende generaties.

 

De Koningslinde – Oorsprong in een crisis

De meest gebruikte herinneringsboom is de Koningslinde. De Koningslinde heeft zijn oorsprong in een andere crisis, in 1870. Destijds compenseerde Koning Willem III Betuwse kwekers met nieuwe moederbomen nadat deze verwoest waren na een overstroming. Ook bij andere historische gebeurtenissen is deze boom veelvuldig aangeplant en dat is niet voor niets. Het is een mooie opgaande groeiende lindeboom. Deze soort draagt bovendien bij aan een grotere biodiversiteit. Tijdens de rijkelijke bloei in juni dienen de bomen als een belangrijke waardplant voor bijen met een hoge productie aan stuifmeel en nectar.

 

Leefwereldverbeteraars - Speciale actie

Boomkwekerij M. van den Oever biedt haar klanten de unieke mogelijkheid om tegen gereduceerd tarief een boom (bijvoorbeeld de Koningslinde) aan te kopen. Het is ook mogelijk om de boom alvast te bestellen voor het najaar van 2021 of voorjaar van 2022.

E:  [email protected]

T: +31 (0) 411 – 62 1964

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.