Bomen en planten aan de kust

  • Geplaatst op
  • Door Mirthe Donker
  • 0
Bomen en planten aan de kust

Ook al is Nederland niet heel groot, er bestaan toch grote verschillen betreft beplanting. Deze verschillen hebben natuurlijk te maken met de grondsoort in een bepaald gebied, zoals zandgrond, kleigrond of leemhoudende zandgrond dat een beetje van beiden is. Maar ook de windsterkte en richting hebben veel invloed op de groei en stabiliteit van planten en bomen. Aan de kust zijn deze factoren nét anders en dit vraagt om goed doordachte beplantingskeuzes.

Tuinen aan de kust en gemeenten aan de kust hebben vaker last van droogte en langere periodes van zon dan het binnenland. Dit betekent dat de grond er vaak droog is en planten en bomen een sterk worstelgestel moeten hebben dat zich vooral diep wortelt en niet alleen horizontaal.

 

Zeewind en zout

Aan de kust in Nederland en België waait er vaak een krachtige zeewind, die veel zout met zich meebrengt. Daarom moeten bomen en planten tegen deze zilte lucht kunnen. Er zijn een aantal kenmerken die ervoor zorgen dat bepaalde soorten goed gedijen dichtbij zee. De bladeren van deze beplanting is vaak:

- Grijsgroen van kleur

- Behaard

- Smalle bladeren of naalden

 

Bomen en planten aan zee

Voorbeelden van bomen met bovenstaande kenmerken zijn de Ulmus columella of de Ulmus lobel, dit zijn iepen die minder vatbaar zijn voor de iepenziekte en wel goed in het landschap gedijen. Daarnaast zijn de dennen ook een veilige keuze, zoals de Pinus nigra subsp. Nigra of de Pinus sylvestris. Bomen met behaard blad zijn o.a. de zilverlindes, de Tilia tomentosa. De Quercus cerris (moseik) is ook een prima keuze n kuststreken. De volwassen hoogte van bomen aan de kust is vaak minder hoog dan dezelfde soorten in het binnenland als gevolg van de harde kustwind. Een mooi voorbeeld van een natuurlijk groeiwijze kun je zien op de foto bovenaan dit artikel van de Quercus robur, de zomereik.


Naast de bomen zijn er ook voldoende heesters en struiken die goed tegen droogte kunnen, zoals de Cayopteris ‘Heavenly Blue’ (blauwbaard) en diverse vlinderstruiken zoals Buddleja davidii ‘Empire Blue’ die ook meteen voor mooie kleuren zorgen. Voor een sterke haag kan gekozen worden voor liguster soorten, zoals Ligustrum vulgare.

 

Mogelijkheden

Wil je weten wat een duurzame keuze is voor jouw specifieke gemeente, tuin of park aan de kust dan denken wij graag met je mee. Je kunt je  vraag stellen en je gegevens achterlaten via het offerte formulier.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.