Diospyros lotus

  • Geplaatst op
  • Door Greenlife
  • 0
Diospyros lotus

Elk seizoen zetten we een ander product in de spotlight. Deze keer is het de beurt aan de Diospyros lotus, ook wel de godenpeer genoemd. Deze vruchtdragende boom heeft een opvallende bloesem en een mooi verhaal.

 

We sluiten het memorabele en soms moeilijke jaar 2020 graag af met de beschrijving van een mooie botanische soort, dit jaar hebben we de keuze gemaakt voor Diospyros lotus. De boom komt van nature voor in het Zuidoosten van Europa en in centraal en westelijk China.

De namen ‘Godenpeer’ of ‘Dadelpruim’ stammen uit het Grieks, dios betekent goddelijk en pyros staat voor tarwe of vrucht. Chinezen en Japanners maakten vroeger al geneesmiddelen uit verschillende onderdelen van de Diospyros kaki, de naamgeving Godenpeer zou daar verband mee kunnen houden.

In de hortus van Leiden staat een zeer oud mannelijk exemplaar van Diospyros lotus die in 1740 is aangeplant, het is één van de oudste bomen van de Hortus. Doordat dit een mannelijk exemplaar is, draagt deze monumentale boom nooit vruchten. In de ‘Varentuin’ van de hortus in Leiden staat sinds 2002 een jong vrouwelijk exemplaar dat elk jaar vruchtjes draagt. Een opvallende eigenschap van Diospyros lotus is de sterk gegroefde bast die de boom op oudere leeftijd krijgt.

 

Kenmerken Diospyros lotus

Diospyros lotus is tweehuizig: een boom is òf vrouwelijk òf mannelijk. Vrouwelijke bomen bloeien in de maanden juni en/of juli met zeer kleine bloemen die in groepjes van 2-3 bijeen zitten, deze zijn roze-wit van kleur. De relatief grote bloemkelk is een opvallende eigenschap tijdens de bloei. De mannelijke bloemen zijn bruin van kleur. De vruchten die aan de vrouwelijke exemplaren van Diospyros lotus komen zijn klein, rond en glimmend. Deze gele lotusvruchten of dadelpruimen zijn eetbaar voor liefhebbers. Ze hebben een zoete smaak maar zijn helaas ze niet zolang houdbaar.

 

In de maanden oktober/november rijpen de vruchten naar een blauw zwarte kleur. De bladeren zitten aan een korte steel, zijn ovaal, toegespitst en gaafrandig. De kleur van het blad is donkergroen, glanzend aan de bovenzijde en behaard aan de onderzijde. De goudgele  herfstverkleuring van Diospyros lotus geeft in het najaar een extra sierwaarde aan de boom.

 

Diospyros lotus kweken we momenteel als vrouwelijke boom en meerstammige struik op onze boomkwekerij. De boom kan prima worden aangeplant in parken, tuinen of groenstroken. De boom groeit over het algemeen goed in Nederland maar kan wat vorstgevoelig zijn. Op een wat beschutte plaats komt de boom waarschijnlijk het beste tot zijn recht. In ons klimaat wordt de boom vaak niet groter dan 6 tot 9 meter, in een warmer klimaat kan de boom wel 15 tot 25 meter hoog worden.

 

Binnen het geslacht Diospyros bestaan maar liefst 500 plantensoorten. De meeste van deze soorten groeien in de tropen maar een aantal soorten komen ook in de gematigde streken voor.

 
Vruchten

Een bekendere cultivar met eetbare vruchten is de Diospyros virginiana, die van nature voorkomt in het oostelijk gedeelte van Noord-Amerika. De vruchten van deze soort worden in Amerika op vrij uitgebreide schaal voor de commerciële markt gekweekt, de zogenaamde dadelpruimen.

 

 

De Diospyros kaki wordt in zuidelijke landen gekweekt vanwege de bekende kakivruchten, deze vind je onder andere in Noord-Italie en Spanje. Er bestaan overigens honderden cultuurvariëteiten met wisselende vorstgevoeligheid en verschillende vruchtdracht. De ‘Sharon’ is een bekende veredelde kakisoort, de naam is ontleend aan het dal in Israël waar hij wordt gekweekt voor zijn lekkere vruchten. Onder andere de ‘Sharon’ en de Persimmon Kaki vrucht zijn in het najaar als eetbare vruchten te koop in supermarkten. Het is een stevige, zoete vrucht die je heel goed in een fruitsalade kunt verwerken.

Dendroloog Jaap Smit (www.plantkundig.nl) heeft een zelf genomen foto van Diospyros kaki ter beschikking gesteld. De kakivruchten verschijnen vaak pas na 10 tot 15 jaar aan de boom.

 

Link naar productpagina

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.