Hittestress

 • Geplaatst op
 • Door Greenlife
 • 0
Hittestress

Wat hebben Strijp-S, Winkelcentrum Woensel, het Baekelandplein en de DAF-fabrieken met elkaar gemeen te Eindhoven? Ze zijn hot, nu zelfs in de letterlijke betekenis van het woord. Het is daar namelijk altijd veel warmer dan in de rest van de stad. Hoe verbeter je dit met groen?

Op warme dagen is het hier, en op vergelijkbare plaatsen in de stad en op bedrijfsterreinen in Nederland, maar liefst 5 tot 9 graden warmer dan buiten de stad. Hoe roder, hoe heter. Als je hittestress hebt, kan je lichaam de temperatuur en luchtvochtigheid niet meer aan. Je bent dan letterlijk oververhit, omdat je lichaam niet voldoende zweet en dus niet afkoelt. Dat brengt flinke gezondheidsrisico’s met zich mee.

 

Wat is hittestress?

Bij een weersvoorspelling van 32 graden kan het op sommige plekken in de stad wel 37 tot 41 graden zijn. Hittestress komt vaker voor in stedelijke gebieden vanwege het zogenaamde hitte-eilandeffect; een verschil in temperatuur tussen het ‘stedelijk’ gebied en ‘landelijk’ gebied. Het hitte-eilandeffect ontstaat door een hogere mate van absorptie van zonnestraling door in

de stad toegepaste materialen. Zonnewarmte wordt opgeslagen in materialen met een hoge thermische capaciteit (vooral stenen en beton). Een andere oorzaak van het hitte-eilandeffect is het gebrek aan vegetatie en water. Vegetatie zorgt voor schaduw evenals verdamping van water via huidmondjes van groene bladeren, welk proces warmte uit de lucht onttrekt.

 

Voor wie?

Wat heeft dit nu met groen te maken horen wij u denken? Erg veel omdat elk komende decennium het alleen maar warmer zal worden in Europa met gemiddeld een paar graden. De juiste selectie in groen met ruime verkoelende werking en bestendig tegen warmte- en droogtestress wordt van ‘levensbelang’ in steden en bedrijfsterreinen . Met zeer positieve effecten voor vele verschillende doelgroepen:

 • Woonwijken en scholen
 • Jongeren maar vooral ook ouderen
 • Zorginstellingen
 • Ziekenhuizen
 • Woon- en zorgcorporaties
 • Winkel- en horecagebieden
 • Bedrijfs- en instellingsterreinen

Werknemers op versteende bedrijfsterreinen en verzorgend personeel, patiëntenverenigingen en bezoekers van ziekenhuizen en verzorgingshuizen zien dat er iets moet gebeuren: een groenere leefomgeving die beschermt tegen hitte.

 

Hittestress profiel stad en platteland

CoolingDown™ oplossing

M. van den Oever herkent als Leefwereldverbeteraar deze uitdagingen als geen ander. Met een ervaring en historie van meer dan 200 jaar als natuurlijke boomkweker in vele binnenstedelijke vergroeningsprojecten, hebben we een uitgekiende groenoplossing geïntroduceerd: CoolingDown™.

Met CoolingDown heeft u een uitgebreid sortiment topbomen beschikbaar, eventueel aangevuld met grote solitairheesters, die overleven in de steeds heter wordende steden en bedrijfsterreinen, en die direct XL-waarde leveren in temperatuurverlaging.

Om de CoolingDown™ inrichting van de ruimte compleet te maken, hebben we met onze duurzame GreenLifeXL®-partners een aanvullend pakket samengesteld voor groeiplaatsverbetering en openbare ruimte inrichting, zodat we een volledige oplossing samen kunnen realiseren. Zie ook onze WaterFeed™ oplossingen bij overtollig regenwater.

 

CoolingDown™ resultaten

 • Hittestress-reductie met 5 tot 7 graden (Bron WUR)
 • Snellere afkoeling in de vooravond en avond
 • Tientallen petajoulen aan energiereductie door airco’s en koelhuizen (Bron RWE)
 • 10-15% meer productiviteit en actief winkelen in een koelere omgeving (Bron WUR)
 • XL-groen verlaagt stress- en verhittingsgevoelens omwonenden (Bron WUR)
 • 15% minder migraine in een groene omgeving

Hittestress vermijden rondom gebouwen

 

Hoe gaan we te werk?

We werken volgens de 4 stappen van ons Green Life™ Programma. Zo maken we de juiste keuzes zo vroeg mogelijk in het creatieve en ontwerp pro- ces en brengen we onze diepe kennis van bomen, hun groeiwijze en leefwereldwaarde in:

1. Ervaren (Visie & Inspiratie)
We brengen u nieuwe inzichten en inspiratie met voorbeelden en referenties.

2. Adviseren (Advies & Creatie)
Samen met uw ontwerper, architect of steden- bouwkundige laten we groen en grijs elkaar versterken, zo vroeg mogelijk in het ontwerp. We zetten hiertoe onze Green Life Scan (vooraf) en Green Life Second-opinion (bijsturend) in.

3. Realiseren (Realisatie)
Wij nemen de verantwoording voor een perfecte en duurzame kwaliteitslevering van de geselec- teerde bomen, planten en materialen ter plekke. Samen met onze GreenLifeXL-partners of uw eigen vertrouwde partijen zoals groenaannemers en hoveniers zorgen we voor een juiste aanleg en perfecte groeistart van uw nieuwe CoolingDown omgeving.

4. Groeien (Beheer & Service)
We zorgen er altijd voor dat uw CoolingDown groenomgeving efficiënt wordt onderhouden en geoptimaliseerd volgens het overeengekomen CoolingDown Leefwereldplan.

 

CoolingDown™ Ontwerp

In een goed CoolingDown ontwerp van de bui- tenruimte kijken we naar de volgende aspecten: gemiddelde luchttemperatuur, regenval en grondwaterstand, absorptie van zonnestraling, warmteuitstraling, wind en natuurlijke trek, lucht- vochtigheid, bestaande ziekten en plagen en de groeiplaats. Met name de ligging van gebouwen en de gebruikte materialen en bestrating heeft een groot effect op al deze variabelen.

Wij adviseren dan de juiste CoolingDown bomen op basis van minimaal de volgende kenmerken: Evaporatie; bomen die extra verkoelend werken op hun omgeving door verdamping met grote blade- ren. Transparantie; de hoeveelheid licht en warmte die wordt doorgelaten overdag en ’s avonds, in
de zomer en winter. Diversiteit; geen monoculturen maar beplanting die past bij de gebouwen, ecologische waarden en mogelijke groeiplaatsen. Groeiplaats; volgroeide bomen hebben wel een tot 20x groter effect op het lokale klimaat; ruimte en water zijn dan van levensbelang.

 

 

 

 

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.